Monday 17 December 2012

Cara Pemilihan Sayur-sayuran dan Buah-buahan


Sayur-sayuran dan buah-buahan adalah kaya dengan vitamin, mineral, serat dan bahan yang menyihatkan badan yang yang dikenali fitokimia.


Untuk pengetahuan anda, adalah penting anda makan pelbagai jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang berlainan warna setiap hari (EAT A RAINBOW). Terdapat pelbagai jenis fitokimia memberi warrna kepada buah-buahan dan sayur-sayuran, di samping kesan antioksidan dan juag pelbagai manfaat yang lain.

Cara pemilihan sayuran dan buahan penting sebagai pelengkap untuk memenuhi nutrien yang diperlukan dalam badan. Ia boleh diamalkan oleh individu yang obese untuk mengamalkan diet atau pemakanan yang sihat disamping pengambilanya dapat mengurangkan pelabagi penyakit. Dengan cara ini ia boleh membantu individu tersebut mengurangkan berat badan kerana serat mempercepatkan perut berasa kenyang. Contohnya, pengambilan buahan sebelum makan dapat mengurangkan jumlah hidangan yang kita ambil kerana buah-buahan mengandungi serat yang tinggi.

Terdapat 5 warna sayuran dan buah-buahan:

            1.      Kuning/ jingga:
·    Buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna kuning/jingga adalah kaya debgan beta-karotin (sejenis fitokimia). Pengambilan jenis buah-buahan dan sayur-sayuran ini dengan banyak dikaitkan dengan peningkatan pertahanan tubuh terhadap jangkitan dan kesihatan mata.
·         Contohnya: betik,mangga,oren,lobak merah,lada besar kuning,ubi keledek dan labu.

              

            2.      Hijau:
·         Buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna hijau juga mengandungi beta-karotin, tetapi ia telah diselaputi satu pigment berwarna hijau yang dikenali sebagai klorofil yang memenerikan warna hijau kepada buah-buahan dan sayur-sayuran ini.
·        Contohnya fitokimia lain ialah lutein dan zeaxanthin.
·     Contohnya: sayur-sayuran berdaun hijau (bayam,kangkung,cekor manis),lada besar hijau dan buah kiwi.

                 

          

      3.      Merah:
·       Kaya dengan lycopene,sejenis karetenoid. Pengambilan lycopene dengan banyak dikaitakan pengurangan risiko pelbagai kanser serta penyakit jantung.
·        Contohnya: tomato, lada besar merah, tembikai dan buah betik.



            4.      Biru/ungu:
·        Kaya dengan fitokimia seperti anthocyanins. Pengambilan sayur-sayuran berwarna biru dan ungu dikaitkan dengan pengurangan risiko kanser dan penyakit jantung.
·         Contohnya: buah naga merah, buah plum, beri biru, terung dan kubis ungu.


                                  

            5.      Putih:
·    Buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna putih adalh sumber yang kaya dengan vitamin C, kalium dan serat. Sayuran berwarna putih seperti bunga kubis dan kubis juga mengandungi fitkomia seperti idoles.
·         Contohnya: jambu batu, pisang, buah pir, manggis, kubis Cina dan bunga kubis.






0 comments:

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More