Tuesday, 18 December 2012

Kaedah Memasak



Kaedah memasak juga merupakan salah satu alternatif yang boleh digunakan untuk mengurangkan berat badan utuk mereka yang menghidapi obesiti. Ia juga memainkan peranan penting untuk memastikan makanan yang dimasak tidak mengandungi lemak dan kolesterol yang berlebihan dan secara tidak langsung ia juga boleh mengurangkan risiko kenaikan berat badan.

 Antara kaedah memasak yang boleh digunakan ialah:
1.      Memasak menggunakan haba lembab
2.      Memasaka menggunakan haba kering
3.      Kaedah menggoreng menggunakan sedikit minyak



                                    
                               Mereneh (poaching) 
             
                   Mengukus (steaming)



               
      Merebus (boiling)
Jadual 1: Kaedah memasak menggunakan haba lembab







     Memanggang (grilling)


  

Bakar (baking)


Jadual 2: Memasaka menggunakn haba kering




Kaedah memasak menggoreng (frying) adalah dengan mengunakan minyak yang sedikit.
Kesemua kaedah memasak yang terdapat diatas adalah sesuai untuk individu yang obes. Jika kaedah ini diamalkan ia dapat mengurangkan risiko obesiti.





Menggoreng (frying)
  




RUJUKAN:

1.      Cooking method: 2808_nutripro_2_cooking meth_pdf.


1 comments:

Terimakasih Artikel Kaedah Memasak nya bagus dan membantu sekali, semoga sukses selalu yaa .. Aamiin
Salam Aneka Kue Kering

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More