Seperti yang kita ketahui, isu hangat yang
diperkatankan kebelakangani ini mengenai makanan kantin tidak sihat. Pemilihan
makanan yang tidak seimbang dan salah boleh menggangu proses pembelajaran
mereka. Tambahan pula, kandungan kalori yang tinggi dalam hidangan boleh
meningkatkan peratus obesiti dalam kalangan pelajar-pelajar.
Bagaimanakan cara untuk mengajar mereka untuk
memilih makanan yang sesuai dan lebih berkhasiat apabila membeli snek pada
waktu rehat di kantin sekolah? Disini terdapat beberapa cara yang boleh kita
ikuti untuk mendidik meraka dalam memilih snek ataupun makanan di kantin
sekolah:
1.
Galakkan anak-anak anda lebih kerap mengambil makanan ini:
· Snek yang kurang beminyak dan kurang
manis, tetapi membekalkan nutrien, yang berguna, seperti sandwic dengan inti
telur,ayam, sardin atau tuna, kuih apam, pau kukus, atau mihun sup dengan
sayuran dan daging. Buah-buahan seperti pisang, jambu batu dan epal juga
merupakan pilihan yang terbaik.
· Minuman kurang manis adn berkhasiat juga
boleh diambil. Antaranya adalah susu(termasuk yang berperisa), susu kacang
soya, jus buah-buahan segar, dan minuman yogurt.
2.
Ajar anak-anak anda supaya mengambil makanan ini sekali-sekala
(hadkan kepada 1-2 kali seminggu)
(hadkan kepada 1-2 kali seminggu)
· Nasi lemak, nasi goreng atau
mi/mihun/kuihteow goreng,dan mi kari.
· Makanan ini boleh diambil sesekali
kerana ianya membekalkan beberapa nutrien penting,tetapi mengandungi lemak yang
tinggi. Nasihatkan anak anda supaya makan hidangan kecil sahaja (atau separuh).
3.
Ajar anak-anak supaya mengurangkan pengambilan snek ini
(tidak lebih daripada sekali seminggu):
(tidak lebih daripada sekali seminggu):
· Makanan yang berminyak, mengandungi
banyak lemak dan garam, seperti pisang goreng,burger,sosej,nuget goreng dan
kentang goreng.
· Makanan dan minuman manis dan
mengandungi banyak gula seperti air sirap,kordial buah-buahan,minuman
berkarbonat,gula-gula dan kuih-muih manis.
· Makanan yang mengandungi banyak garam
dan perisa, seperti kerepek/keropok,dan snek dengan perasa tiruan.
No comments:
Post a Comment